Washington Irving

Tekst: Terese Berrian
Maleri av John Wesley Jarvis

USAs første internasjonale, bestselgende forfatter forelsket seg i Spania og fordypet seg i dets historie. Gjennom sine umåtelig populære bøker, bidro Irving til å sementere Spanias romantiske image som et urørt land befolket av mystiske og lidenskapelige mennesker.
Washington Irving (1783-1859) var en amerikansk forfatter, historiker og diplomat.
Mest kjent er hans skrekkfortelling om den hodeløse rytteren som terroriserte en avsidesliggende landsby, i “The Legend of Sleepy Hollow”. Han ble også berømt for fortellingen om Rip Van Winkle, landsbylatsabben som tok seg en høneblund i skogen for å slippe unna en kravstor kone, og våknet 20 år senere. Irving var veldig interessert i historie og skrev blant annet biografier om George Washington og profeten Mohammed.
Han ble invitert til Madrid som amerikansk diplomat i 1826, en stilling han fikk takket være sitt kjendisskap og sine sosiale evner. Godt mottatt ble han også av byens overklasse, og han deltok på alt av kulturtilbud som opera, teater og tyrefekting. Han var glad i å rusle gatelangs, spise på kafé og se på livet. Med full tilgang til nasjonale arkiver ble han så inspirert at han begynte på flere bøker samtidig og oppholdet fra 1826 til 1829 skulle vise seg å bli hans mest produktive.
Foto: CC BY-SA 3.0
Den første ferdigstilte boken "A History of the Life and Voyages of Christopher Columbus" ble en bestselger i både USA og Europa. Irvings særegne fortellerstil som blandet historiske hendelser med livlige fantasi, ble misforstått av mange som trodde det var rene fakta. Så myten om at europeerne trodde at Jorden var flat, før Columbus beviste at den var rund, stammer fra denne boken.
I boken “Legends of the Conquest of Spain”, som handler om maurernes erobring av Spania, fortelles det om da Tariq ibn Ziyad og hans menn gikk i land i 711 e.kr. ved Gibraltar, som den gang het Calpe. Boken beskriver hvordan de kristne soldatene, til tross for stort mot og styrke, slaktes ned for fote, og prins Altaupho hogges ned og mister hodet. De kristne soldatenes hodeløse (ehem) tilbaketrekning innover i landet skaper fullstendig panikk i en lokalbefolkningen som aner fred og ingen fare. Soldatene sprer skrekkelige historier om maurernes herjinger og landet stålsetter seg for en grusom krig.
De kristnes gjenerobring av Granada fascinerte ham også, og han skrev om det i boken “Chronicles of the Conquest of Granada”. Den dag i dag finnes en turistrute oppkalt etter ham, basert på hans research-tur fra Sevilla til Granada.
Foto av Pablo Forcén Soler
Da Irving ville utforske Alhambra i Granada, fikk han full tilgang til palasset som den gang var forfallent og stengt for allmenheten. Han fikk til og med lov til å flytte inn og bo der. “Tales of the Alhambra” ble hans mest populære bok med røtter i Spania. Den skaffet palasset mye oppmerksomhet som bidro til at flere midler ble samlet inn til oppussing av festningskomplekset. I dag kan man finne en statue og minneplate utenfor rommene forfatteren benyttet under oppholdet.
Etter flere år hjemme i USA, ble han utnevnt til ambassadør i Spania i 1842. Han var et populært valg, elsket som han var av det spanske folket. Han gledet seg til å ta opp den produktive tråden han hadde hatt under forrige opphold, men opplevde denne gangen å bli utslitt og motløs av landets politiske omveltninger. Den utmattende jobben som ambasadør tok slutt i 1846. Fra Spania returnerte Irving til USA og fortsatte sitt forfatterskap til sin død i 1859.
Hvis man googler Washington Irving, Spain og ebooks, fins det flere av hans verk om Spania lett tilgjengelige som gratis e-bøker. De er skrevet på gammeldags, krevende engelsk, men er spennende lesestoff. Ivring gjør spansk historie levende med sin blanding av historiske fakta og skjønnliteratur.

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com