Legenden om Benidorm-Øya

Tekst: Terese Berrian
Foto: Olaf Speier 123rf.com

Foto: Olaf Speier 123rf.com
Puig Campana er det mest iøynefallende fjellet i området, og det karakteriske hakket har gitt opphav til mange legender, eller retter sagt versjoner av samme legende. For alle versjonene ender på samme vis, der den manglende biten av fjellet havner i bukta og blir til Benidorm-øya.
Benidorm-øya er en liten, ubebodd holme som ligger to nautiske mil fra Benidorm-sentrum. På grunn av sin beliggenhet, flora og dyreliv er den en spesiell turistattraksjon som er vel verdt et besøk.
Helten Roldán
Roldán var kong Charlemagnes modigste ridder som døde i år 778 da han forsvarte kongens tilbaketrekking til Frankrike etter nederlaget mot maurerne i Spania.
Legendene om Roldán spredte seg gjennom Europa, og mange steder utviklet en lokal versjon. Lille Benidorm har sitt eget sagn, at det var Roldán selv som i nærkamp kastet sin fiende til bakken, og traff fjelltoppen så hardt med sverdet Durandal at en stor del knakk av og falt i havet.
Foto: madrugadaverde 123rf.com
Benidorm-øya og kjempen
Den andre versjonen handler om en kjempe som levde på Puig Campana. Han forelsket seg i en vakker dame fra Finestrat, men visste at hun aldri ville elske ham. Så han kidnappet henne og tok henne med til fjellet. Alle mennene i landsbyen stormet opp fjellet og fikk reddet henne. Kjempen ble så opprørt at han sparket til fjellet så en bit løsnet.
Historien om Bruno
Følgende versjon kan være nærmest den opprinnelige legenden om La Isla de Benidorm. Denne historien er litt mer romantisk, om Bruno, en ridder som forelsket seg i en vakker jomfru fra Benidorm. Hver dag ventet han på henne når hun gikk til kilden for å hente vann. En dag dukket hun ikke opp, og Bruno fryktet det verste.
Han fortet seg til byen og fant sin kjære på dødsleiet. Fortvilet av sorg satte han ut for å finne en kur, og etter mange harde prøvelser kom han til toppen av Puig Campana.
Foto: Tono Balaguer 123rf.com
Der bodde det en trollmann som Bruno håpet kunne redde piken. Men ridderen fant ingen trøst, trollmannen ba ham skynde seg ned til byen for å være med sin elskede, for hun ville dø så snart solen forsvant bak fjellet. Bruno grep sitt sverd og med et mektig hogg,
sendte han en bit av fjelltoppen seilende ut i bukta for at noen siste solstråler skulle nå kjæresten. Legenden får en dramatisk slutt der ridderen legger pikens kropp i en båt, ror ut til den nye øya og begår selvmord ved å senke båten i Benidorm-bukta.
Dessverre så viser det seg at det ikke er noen geologisk sammenheng mellom Puig Campana og Benidorm-øya. Eksperter har kommet frem til at øya er en naturlig forlengelse av Sierra Helada, den spektakulære fjellkjeden som strekker seg fra Albir til Benidorm.

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com