Markedet i Albir

Tekst og foto: Terese Berrian
Hver søndag er det marked i Albir på den store parkeringsplassen midt i byen. Både fastboende og turister setter pris på dette oversiktelige markedet som ligger bare 10 minutter unna stranden. Vennlige selgere byr fram lekker frukt og grønnsaker, oliven, bakevarer og mye mer. Det er alltid lang kø ved kyllingvognen, det er en egen churros-vogn, og en kafevogn som tilbyr hurtigmat og drikke. Samtidig nyter de nærliggende restaurantene og kafeene godt av at markedet startet opp for fem år siden. Før det kom til byen holdt de fleste serveringsstedene søndagsstengt, kun strandstripa hadde formiddagstilbud. Nå vrimler det av folk som avslutter handleturen med et godt måltid, og særlig i turistsesongen er det stappfullt og masse liv i sentrum.
Det er et stort utvalg av klesboder å besøke, alt fra pent brukte klær i hauger til 1 euro per plagg, til utsalg av kjoler, badetøy, lærbelter, vesker, sko og turistvennlige t-skjorter. Men så kan man lure på om varene som utstilles er lovlige eller ikke, om det er såkalte piratvarer som frister med sine lave priser. Piratvarer finnes på de fleste markeder, så det gjelder å være observant og klar over hva slags varer man ønsker å kjøpe.
Made In Spain
Vi har besøkt en stor, fargerrik klesbod som skilter med “Made in Spain”, der sports- og fritidsklær er pent og oversiktelig utstilt.
Francisco Perez og kona hans Rosa er paret bak boden og merkevarene “Sauwy” og “Botavara”. Francisco har stått på marked med egen forretning helt siden han var 17 år gammel. Sammen med kona har han i over 20 år bygget opp et helspansk klesfirma. De har kontor i det industrielle området i La Nucia, der de også har et stort produksjonsfabrikk. Her designes og fremstilles bademote for herrer under Sauwy-merket, og friluftsklær av 100 % bomull til damer under Botavara-merket.
I tillegg har Sauwy blitt tildelt lisens for å selge ekte, orginale merkevarer av La Liga og kan tilby fotballdrakter til en mye billigere penge enn i sportsbutikker. Det er kun én fabrikk i hele Spania som får lov til å produsere disse draktene, og man må få lisens av dem for å kunne bli distributør. Francisco understreker at dette er noe helt annet enn de mye billigere piratkopiene som også selges på markeder, men som er direkte ulovlig for folk å kjøpe.
Sju dager i uken rigger de opp markedsbod i forskjellige byer. I tillegg til Albir finnes de på markeder i Denia, Altea, Benidorm Rincon, Villajoyosa, og Moraira. Sauwy-boden har sin faste plass på den ene yttersiden av Albir-markedet, rett utenfor dyrebutikken og kafeen. Kolleksjonen deres kan sees på nettsiden: sauwy.com

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com