Vannfilter kontra flaskevann

Tekst: Klaus Wittrup
FORDELER VED INSTALLASJON AV VANNFILTER FREMFOR Å KJØPE FLASKEVANN.

Vannet i Spania er ikke bra. Selv om diverse nettsider og myndighetene sier at man ikke blir syk av å drikke vannet her. Nei, kanskje ikke akkurat i dag eller i morgen – men på sikt er vannet ikke bra for vår helse. Først og fremst er det kloren som er det verste. Dette aggressive stoffet er meget giftig og mange leger og spesialister innenfor helsevesenet har sagt at man overhodet ikke skal være i kontakt med klor, og slett ikke ved inntakelse av drikkevann og slett ikke ved varm damp fra dusjen. Og hva så med vann på plastflaske?

Ja, når man kjøper en kjøpeflaske med vann, kan man faktisk ikke være sikker på hva den inneholder. Produsentene av vann på flaske er kun underlagt EUs minstekrav om hva som må være i vann av f.eks. klor, fluor, kalsium og sulfat, m.m. – når de heller vannet på flaske. Utover det er det ingen krav eller kontroller med hva produktet ender ut med, når forbrukeren står med flasken i hånden. Det er bevist flere ganger ved undersøkelser, at plastflasker i seg selv frigir noen giftige stoffer når de blir utsatt for høye varmegrader. Flaskene blir noen ganger transportert flere 1000 km og under ekstremt høye temperaturer. Derfor tilsetter produsentene unødig mye salt i vannet, for å opprettholde en form for smak – det er klart at etter lang tids transport og lang tids oppbevaring vil vannet smake dødt, derfor er det nødvendig for dem å gjøre noe sånn at vannet smaker "friskt".

Derimot er produsentene av vannfilter ( Bl.a. 3M) underlagt tester og kontroller som dokumenterer effekten av filteret, angående hvor mye og hva de filterere vekk av f.eks: klor, bakterier og tungmetaller. Disse filtre tar ikke stor plass under kjøkkenbenken, og når man skal skifte filter, kan man gjøre det selv.

Det er muligt å få et filter som kan monteres til den kranen som allerede er på kjøkkenet, men det er også mulighet for å få et filter med en separat kran, sånn at alle vet at det er der det rene vannet er.

Fordeler ved et vannfilter:

  • Man sparer penger, da man slipper å handle dyrt flaskevann.
  • Ergonomisk, da man unngår å bære/slepe tunge vannflasker hjem og unngår dermed de tunge løftene.
  • Miljømessig unngår man å støtte den ytterst forurensende produksjonen av plast- og glassflasker, samt transport og oppbevaring av flaskene.
  • Rent og sunt vann i kranen. Uten klor, bakterier og tungmetaller. Også filter til rent og sunt vann i DUSJEN, så man unngår kloren og dermed problemer med hudirritasjoner, luftveisproblemer og tørt hår. Allerede etter å ha badet i renset badevann under en uke merker du stor forskjell – både på huden og på håret.
  • Det er mange veier til en bedre og sunnere helse, og alle veiene begynner med rent vann.
Jeg heter Klaus Wittrup, og er «vannmann», og har nå bodd i Spania i 7 år. For noen år side var jeg så heldig å få en fantastisk mulighet. Det var muligheten til å tilby folk rent og sunt drikkevann direkte fra springen, og også rent vann i dusjen. Det vil si vann fri for klor, bakterier, tungmetaller mm. Jeg ser det som min oppgave å informere så mange som mulig om hvor enkelt, lett, og rimelig det er å unngå den skadelige kloren, og dermed få være i kontakt med rent og deilig vann.
Derfor kommer jeg også gjerne ut til mindre forsamlinger og holder et lite foredrag/innlegg om vann generelt, og forteller om hvilke muligheter som finnes for å få tilgang på rent og sunt vann.
Jeg har virksomhetsområde på hele Costa Blanca Nord, fra Villajoyosa til Denia.
I løpet av 2016 vil jeg skrive artikler for magasinet Bo i Spania som omhandler vann, så følg med!

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com