Kyststien Calpe - Benissa

Tekst og foto: Terese Berrian
Denne turen passer perfekt til småbarnsfamilier, og er en av de vakreste turene i Marina Alta. Hele stien er enten gruslagt eller aslfaltert, med gelendere å støtte seg til og benker å hvile seg på. Det er en del trappetrinn, så barnevognen må bli igjen hjemme.
Fra Albir: kjør nordover på N-332 til sentrum av Calpe, følg så hovedveien forbi avkjøring til Ifach-klippen. Fortsett et lite stykke videre til den siste store rundkjøringen (med Mercadona på venstre hånd) og ta deretter første vei inn til høyre. Her er det en stor parkeringsplass ved turens start, ved Cala de la Calaga. Følg fortauet nordover ovenfor stranden et lite stykke til du kommer til stien som er merket med skilt. Langs hele ruten er det satt opp informasjonstavler der man kan lese om områdets geologi, dyre- og planteliv, historie og kultur.
Etter tjue minutter kommer man til Bahia de les Bassetes. Det er alltid fullt på den populære terrassen til strandrestauranten, som byr på storslagen havutsikt. Her er det også båthavn, badestrand og El Club Nautico med dykke- og seilkurs.
Stien fortsetter så oppover, og nå er man i Benissa. Snart kommer man til et gammelt steinbrudd. Her vil barna like å boltre seg; årevis med utvinning (av byggematerialer brukt til bygninger i byen) har etterlatt et særegent månelandskap, med kratere og plaskebasseng.

Neste stopp er Benissas turistinfo-kontor oppe på en høyde, med benker der man kan ta en pause i skyggen av pinjetrær. Så kan man gå ned trappene til Playa de la Fustera, en vakker liten sandstrand mellom to klipper. Om vinteren er stranden begravd under store hauger med brunt sjøgress, og fremstår som ganske skitten. Men det motsatte er tilfelle, sjøgresset vitner om et sunt og levende økosystem. Det beskytter også stranden mot vinterstormenes herjinger, og holder på sanden så ikke bølger vasker den bort. Derfor blir ikke stranden satt i stand før like før badesesongens start.
En så fin strand fortjener et like fint spisested, og det har så absolutt Fustera i strandrestauranten Mandala Beach Bar. Den holder åpent året rundt og anbefales på det varmeste. Det går også an å kjøre til stranden som har Benissa-kystens største parkeringsplass.
Øko-stien fortsetter videre nordover langs hele Benissa-kysten. Men etter strandbesøket er det fint å vende nesen hjem og følge samme sti tilbake. Beregn ca. en times gåtur hver vei. God tur!
Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com