Villajoyosa

Tekst: Terese Berrian
Foto: Franck Boston 123rf.com

Foto: Franck Boston 123rf.com
Hus malt i alle regnbuens farger, en deilig sandstrand og fristende sjokolade – ikke rart at byen heter Gledens by – La Villajoyosa.
Med sine lettgjenkjennelige husfasader ligger Villajoyosa ved den hvite kysten og lokker til seg turister. Nærheten til Alicantes populære flyplass og Benidorms enorme turistmaskin gjør byen til et ettertraktet feriemål for folk som drømmer seg bort til sol og behagelig strandliv. Sentrumsstranden La Platje Centre strekker seg hele 1,2 km, med en flott promenade og mange restauranter og utekafeer. Særlig småbarnsfamilier setter pris på den langgrunne stranden med den rene, finkornede sanden.
Nordmenn har hatt et langt og godt forhold til Villajoyosa. De begynte å komme til byen på 1960-tallet, og Solgården, et flott norsk rehabiliteringssenter og feriested, etablerte seg tre km. utenfor bykjernen i 1972. Tre år senere åpnet Minnekirken, og sammen har de hvert år invitert til 17. mai-feiring for alle som vil delta.

Valor Sjokoladefabrikk
Villajoyosa var sentrum for sjokoladeproduksjon i Spania på 17- og 1800-tallet. Nå står det tre fabrikker igjen, der den mest kjente er Valor, en familiebedrift som har laget spansk sjokolade siden 1881.
Valor-museet og fabrikken holder guidete turer seks dager i uken der man kan oppleve hvordan sjokoladen produseres. Det anbefales å ta turen på fabrikken i arbeidstiden på hverdager, når maskinene er i gang. På lørdager er det også omvisninger, men da i en ganske stille fabrikk.

Moros y Cristianos-festivalen – 24. til 31. juli
I over 250 år er det blitt holdt Moros y Cristianos fiesta i Villajoyosa for å markere da de kristne gjenerobret Spania fra maurerne. Den populære festivalen feires mange steder på Costa Blanca med opptog, fantastiske kostymer og fyrverkeri. Villajoyosas markering skiller seg ut med et spektakulært slag som utspiller seg på stranden når maurerne ankommer i båter. Etter en hel dag med skuespill og krigspill, vinner de kristne og kaster maurerne tilbake i havet. Kom til stranden tidlig den 28. for å se den imponerende iscenesettelsen.

Gamlebyen
Foto: Aleksandrs Tihonovs 123rf.com
Villajoyosa er mest kjent for gamlebyens husfasader som er malt i alle regnbuens farger. De danner et vakkert bakteppe til strandpromenaden, fortsetter innover byen langs smale, snirklete gater, og henger i nesten løse lufta over den tørre elven Amadori som er omgjort til flott park- og turområde. Det sies at tradisjonen med de sterke husfargene startet med at fiskerne trengte hjelp med å finne hjem i tussmørket. Husene ut mot havet ble malt i klare farger for å lede dem hjem. Fiskebåtene kommer fortsatt inn med sin fangst, og klokken halv seks mandag til fredag er det fiskemarked ved havnen.
Går man en tur i gamlebyen, får man se historiske bygg som preger bybildet, som en gotisk kirke, rester etter bymuren, og et utkikkstårn fra 1500-tallet der det ble holdt utkikk etter berberske sjørøvere.
Turistnæringen er den viktigste inntektskilden til byen. Allikevel har Villajoyosa klart å beholde sitt spanske særpreg, og er ikke like turistifisert som andre byer langs Costa Blancas kyst. Med 33 000 innbyggere er det en ganske stor by, og det bygges stadig nye høyhus i den nye bydelen. Tyskere og engelskmenn utgjør de største gruppene av utlendinger, men stadig flere nordmenn og skandinavere finner ut at livet er godt i Villajoyosa.
Foto: Olaf Speier 123rf.com

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com