Vann og klor

Tekst: Klaus Wittrup

KLOR (grunnstoff nr. 17)

Hva er det nå klor er, og hva er det nå den gjør? Hvor giftig er den egentlig? Den betyr jo mye for oss i det daglige, da den er i vårt drikkevann og badevann – så hvor farlig er så denne klor? Ja, døm selv.

Klor er en giftig gul-grønn gass som har en kvelende lukt. Det er en meget farlig etsende kjemikalie. Klorens viktigste anvendelse i dag er som blekemiddel i fremstillingen av papir. Den brukes også som insektdreper og til oppløsningsmidler. Den anvendes også til å drepe skadelige bakterier i drikke- og dusjvann når bakterieforurensingen truer den offentlige helse og dessuten i svømmebasseng.

Hvorfor skal vi overhodet tillate giftstoffer i kroppen vår?

Det med å bruke klor i vårt drikkevann som desinfeksjonsmiddel begynte omkring 1890-tallet som et eksperiment, for å prøve å bekjempe vannbårne sykdommer som kolera og tyfus. Det ble en suksess, for sykdommene falt drastisk og kloren fikk raskt en bred aksept blant annet p.g.a. de lave omkostningene og den høye effektiviteten, da den dreper nesten alt farlig i vannet. Kloren er i dag på verdensbasis det hyppigste brukte middel til desinfeksjon av vann.

I dag er vi heldigvis blitt mye klokere og vet hvorfor det er så viktig å fjerne kloren fra vannet før vi drikker, lager mat med eller bader i det. Kloren er giftig og forskere har i årevis visst og bevist at klor i vannet vårt øker risikoen bl.a. for tarmkreft og blærekreft. Dessuten fjerner kloren hudens og hårets naturlige fettlag, derfor tørker de begge ut.

Det er gjort utallige undersøkelser og studier i hvor farlig kloren er.

Den danske spesiallegen Claus Hancke er veldig bekymret over klorens fremferd i flere og flere land, og mener at man ikke skal innta klor i noen som helst form eller dosis. Det er ytterst aggresivt og danner kreftfremkallende stoffer i kroppen. Han er helt enig med den danske Miljøstyrelse som har stoffet på sin liste over uønskede stoffer.

Han fremhever at det også gjelder med hensyn til å bade i klorvann, vi har ca 2 m2 overflate med hud som tar opp alle stoffene som er i vannet, liksom tarmene gjør hvis man drikker kloret vann.

Det fins i dag en masse forskning om klor i bade- og drikkevann som viser at man skal være oppmerksom og på vakt. Regjeringer og helsemyndigheter beslutter å tilsette kloren, ikke å fjerne den, til tross for at det finnes alternativer. Men kloren er i disse tilfellene den billigste løsningen. I mellomtiden, før det kommer lover om alternative og sunnere måter å rense vannet på – kan man hver gang man trer inn i badet eller bruker klorvannet fra kranen - bli nødt til å bestemme seg for om man vil utsette kroppen og helsen for de risikoene som er forbundet med inntakelsen av klor.

Eller - man kan bestemme seg for å få satt opp et dusjfilter og drikkevannsfilter, så er man helt ferdige med de problemene.

Artikkelen her er ikke ment som en skrekkhistorie, men er skrevet med ønske om å gi leserne informasjon, og muligheter for enkle løsninger for å unngå kontakt med klor.

Jeg heter Klaus Wittrup, og er «vannmann», og har nå bodd i Spania i 7 år. For noen år side var jeg så heldig å få en fantastisk mulighet. Det var muligheten til å tilby folk rent og sunt drikkevann direkte fra springen, og også rent vann i dusjen. Det vil si vann fri for klor, bakterier, tungmetaller mm. Jeg ser det som min oppgave å informere så mange som mulig om hvor enkelt, lett, og rimelig det er å unngå den skadelige kloren, og dermed få være i kontakt med rent og deilig vann.
Derfor kommer jeg også gjerne ut til mindre forsamlinger og holder et lite foredrag/innlegg om vann generelt, og forteller om hvilke muligheter som finnes for å få tilgang på rent og sunt vann.
Jeg har virksomhetsområde på hele Costa Blanca Nord, fra Villajoyosa til Denia.
I løpet av 2016 vil jeg skrive artikler for magasinet Bo i Spania som omhandler vann, så følg med!

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com