Sella

Tekst og foto: Terese Berrian

Fjellandsbyen Sella ligger ved foten av Aitana og er et populært utgangspunkt for dagsturer og fjellklatring. Byen er omringet av fjellkjeder og dalen er preget av stenterrasser som stammer fra maurernes tid. De to elvene Sella og Amadorio sørger for frodig vekst av frukttrær og mandeltrær som tidligere utgjorde livsgrunnlaget til innbyggerne. Et kart som gir oversikt over alle turstiene i området finner man ved parkeringsplassen utenfor byen. Gåturen “Ruta del agua” passer for hele familien og fører rundt dalen. Ved Font Major-kilden kan man både bade og sette opp telt på campingplassen. Turstiene langs fjellkammene er mer krevende, men byr på god trening og spektakulær utsikt.

Sella har litt over 600 innbyggere og hovedspråket er valensiansk. Tiden der de kunne livnære seg på jordbruk er forbi, nå pendler de fleste til kystbyene for å jobbe. Samtidig nyter de godt av områdets turistboom og trenden med aktiv ferie som bare vokser i popularitet.
Etter en lang tur i fjellet er det deilig å rusle rundt i de smale, skyggefulle gatene og sette seg ved et av de seks populære spisestedene i byen. De fins langs hovedgaten inn til byen, og midt i sentrum ved kirkeplassen, Plaza Major. Bar Casino, som ligger vegg i vegg med kirken, var faktisk en del av kirkebygget i gamle dager. I dag er baren godt besøkt av glade, høylytte spanjoler som nyter middagen med hele familien samlet rundt bordet.
Sella er “selvforsynt”; i tillegg til restaurantene finnes to matbutikker, to bakerier, et apotek, bank og postkontor, og et parkområde med fellesbasseng. Ruiner etter en arabisk borg, Castillo de Santa Barbara, troner øverst i byen og er spennende for barn å utforske mens de voksne nyter utsikten.

Sporten pilota, som kan minne om squash, er veldig populært i spanske småbyer. I Sella kan man hver søndag se spillet på Plaza Major, med husvegger som en del av banen. Innbyggerne som ikke spiller selv, sitter i medbrakte stoler langs gaten og heier frem sine favoritter.
For å oppleve hva små, søvnige landsbyer har å by på, er dagene de vekkes til live av en lokal festival et fint tidspunkt å besøke dem på. Hvert år feires Sellas store festival Fiestas Patronales den første helgen i oktober, med religiøse arrangementer, pilota-kamper, opptog og selvfølgelig fyrverkerier.

Aktiv ferie
Byens beliggenhet midt i flott turterreng har gitt den en oppsving i turisme. Klatreentusiaster har for lengst lagt sin elsk på byen der det fins over 300 merkede klatreruter, mange sikret med bolter, noe som gjør byen til Costa Blancas klatre-eldorado.
Gode veier, utfordrende ruter og lite trafikk tiltrekker syklister fra nært og fjernt. En velkjent rundtur på 50 km starter i Benidorm, er innom Finestrat og Sella, før man kommer til Guadalest og sykler tilbake til Benidorm via Polop og La Nucia.
En av de tøffeste rutene i det kjente sykkelrittet La Vuelta Ciclista a España (Spania Rundt) vil finne sted i Sella den 10. september. Da vil deltagerne sykle fra Benidorm til Sella, der oppstigningen til Alto de Aitana på 21 km starter.
Det fins flere overnattingssteder som 'bed and breakfasts' og privatboliger til utleie for de som drømmer om å tilbringe en aktiv ferie blant de fantastiske fjellene rundt Sella.

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com