Polop de La Marina

Tekst of foto: Terese Berrian

Ta en dagstur til Polop og nyt stillheten og freden i den lille landsbyen kun åtte kilometer fra turistmagneten Benidorm. Den vakre byen dekker et lite fjell som et teppe og omkranser ruinene av borgen på byens høyeste punkt. Jordbruk har i alle år vært hovedkilden til inntekt i Polop, og det synes på fruktgårdene som dominerer landskapet utenfor bykjernen.

Castillo de Polop
Nåtidens rolige stemning står i sterk motsetning til byens voldsomme historie. Gjennom historien har borgens beliggenhet på åstoppen gitt en strategisk overlegenhet som gjorde Polop til en av de viktigste byene i regionen. Borgen ble oppført på 1100-tallet av maurerne som også la grunnlaget for vanningssystemet og jordbruket. Etter flere blodige slag gjorde Kong Jaime I Polop til et baroni i 1429 som besto av La Nucia, Altea, Alfaz, Benidorm og Xirles. Baronen rådet over landet mens araberne som dyrket jorden fikk beskyttelse og goder i retur. Men maurerne gjorde opprør i 1520 og barrikaderte seg i borgen der de ble regelrett massakrert for å få slutt på opptøyene.
Etter utkastelsen av araberne fra Spania i 1609, sank Polops befolkningstall markant.
De mange slagene etterlot borgen i ruiner, og enda mer forsvant da byggematerialer ble tatt fra borgen og brukt til å bygge byens kirke i 1723. En kirkegård har overtatt åstoppen, og borgens gamle port er blitt kirkegårdens inngangsportal. Innenfor står sisternen og tårnmuren ennå, og rester av vegger danner skiller mellom gravene. Fra toppen er det en imponerende 360 graders utsikt over fjellene og havet, og det fins en kafè der man kan nyte mat og drikke. Kirken står ved fotenden av sikksakk-stien som leder til kirkeplassen, og Den sovende løve, Leon Dormido-fjellet, danner et vakkert bakteppe.

Fuente de los Chorros
Byens varemerke er fontene Fuente de los Chorros på Plaza de los Chorros, med 221 kraner det renner friskt fjellvann fra. Innbyggerne kommer fortsatt med kanner for å fylle opp med gratis vann. Det er en populær plass der barn leker og voksne sitter på kafe i en av de rolige sidegatene.

Går man tur gjennom de trange gatene i gamlebyen, kommer man til hovedtorget Placa de la Purissimo der innbyggerne samler seg på noen få restauranter. Utlendingene finner også frem dit, og det vises Champions League-kamper i baren mens spanjolene koser seg i ettermiddagssolen på torget. Innbyggertallet nærmer seg 4 000, av dem er nærmere 40 % utlendinger som har bosatt seg i urbanisasjoner utenfor bykjernen. Turister som finner veien til Polop belønnes med en vakker og skyggefull by der man kan oppleve en autentisk spansk stemning.

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com