Peñon de Ifach - Calpeklippen

Peñon de Ifach - Calpeklippen


Tekst: Terese Berrian
Foto: Siw-Iren Tomren

En krevende topptur med panoramautsikt, en forfriskende dukkert i havet, en behagelig spasertur langs kysten, og en bedre middag med sjømat rett fra den lokale fiskeauksjonen. Alt dette kan oppleves på en dagstur til Spanias minste naturreservat.

Peñon de Ifach er Costa Blancas mest kjente landemerke, og fins avbildet på alt fra t-skjorter til kjøleskapsmagneter. Den enorme kalksteinsklippen ruver 332 meter over havet og dominerer bybildet i Calpe. I 1987 fikk den status som naturreservat for å beskytte klippens dyr og planter, men også for å sette en endelig stopper for fremtidige utbyggingsplaner.

Fra parkeringsplassen følger man en grusvei opp til et administrasjonsbygg, der det også er toalett. Derfra går den stenlagte stien i sikksakk gjennom frodig natur. Etter ca. en halvtime kommer man fram til den delen som barna vil elske, en mørk 30 meter lang tunnel. Steinene på bakken i tunnelen er slipt glatte etter årevis med bruk, så man må holde seg fast i et sikringstau og gå forsiktig mot lyset i den andre enden. Vel ute på den andre siden er det fabelaktig utsikt mot nord, men her anbefales det at barnefamilier snur og går samme vei tilbake. Resten av stigningen til topps kan bli for krevende og farlig for små fjellgeiter. Dette er ikke en tur for de med høydeskrekk, eller fugleskrekk for den saks skyld. Hekkende måker passer godt på at du ikke kommer for nær reirene deres. Dessuten så er det ikke bare den spektakulære utsikten som venter deg på toppen. Flere halvtamme katter spretter frem fra steinene og tigger mat straks de får besøk. Hvordan de havnet helt der oppe er det ingen som vet, men de klarer seg godt på en meny bestående av firfisler, fugleegg og litt pålegg fra nistepakker.

Cala el Racó er en fin liten rullestensstrand ved foten av klippen,som kan være et hyggelig alternativ til de overfylte hovedstrendene i byen. Der finner man også starten på en flott sti som går langs med sørsiden av klippen, Paseo Ecológico. Den kilometerlange stien er tilrettelagt for rullstolbrukere, og husk å ta med sparkesykkel eller rulleskøyter til barna. Bøyer man hodet langt bakover og myser oppover, ser man kanskje fjellklatrere som følger klatrerutene på den stupbratte klippesiden. Man følger samme vei tilbake og fra stranden kan man fortsette rusleturen mot havnen. Grytidlig hver morgen drar fiskebåtene ut på sjøen, og klokken fem er de tilbake med fangsten. Fisken går under hammeren på den daglige auksjonen i fiskemottaket ved kaia. Auksjonen er åpen for alle som vil se på den hektiske kjøpsprosessen. Så kan man avslutte Calpe-besøket med å velge blant flere gode sjømatsrestauranter i havneområdet, der den kortreiste fangsten ligger på is i utstillingskasser utenfor spisestedene.

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com