Intervjuet - Med Vibeke Grov

Tekst: Terese Berrian
Vibeke Grov (33) kommer snart til å bli bedre kjent under artistnavnet sitt Mukti. Med sine to barn flyttet hun til Spania i 2013 av helsemessige grunner, og mens sykdommen førte til oppdagelsen av et skjult talent, har livet i Spania gitt henne ny energi, bedre helse og uante muligheter.
Hvorfor flyttet dere til Spania?
Helsemessig fungerte jeg dårlig i hverdagen, både jeg og sønnen min opplevde store utfordringer etter svineinfluensavaksinen. Jeg fikk ME-diagnose, og Håkon hadde lignende symptomer. Jeg tenkte at et nytt klima kunne hjelpe oss, men det tok lengre tid enn forventet. Det første året var det mye strev med flytting og å finne seg til rette på et nytt sted, med etter det så har jeg blitt gradvis bedre. Og det siste året er jeg blitt veldig mye bedre!
Når begynte du å skrive musikk?
Det rare er at jeg hadde bestemt meg som barn for å ikke synge for noen fordi jeg ble ertet for den mørke sangstemmen min. Og jeg har hørt veldig lite på musikk, jeg liker når det er stille. Jeg fikk høre nok musikk gjennom veggen til søsteren min i oppveksten!
Året før vi flyttet til Spania var jeg i veldig dårlig form og lå store deler av dagen på sofaen. Før vaksinen var jeg veldig aktiv og ble med på alt. Jeg var tillitsvalgt som sykepleier, og måneden før jeg ble syk hadde jeg bestemt meg for å studere medisin. Livet mitt ble jo ikke sånn som jeg hadde tenkt. Så der lå jeg på sofaen og tenkte at det måtte være noe jeg kunne gjøre. Jeg kan ikke bare ikke gjøre noe. Jeg fikk en tanke om at jeg kunne prøve å lage en sang, fant frem barnegitaren på loftet og etter to timer hadde jeg en ferdig låt. På tre måneder skrev jeg 14 låter. Jeg var på kurs i Tyskland i november 2012 der jeg ikke kjente noen, så jeg turte å spille foran publikum for første gang. Det gikk jo bra – jeg ble tilbudt platestudiokontrakt i Nederland. Men jeg var ikke frisk nok ennå. Nå har jeg skrevet over 60 låter i alle forskjellige sjangere, norsk visepop, rap, rolig pop, singer/songerwriter-stil, og radiovennlig musikk.
Når bestemte du deg for å gi ut plate?
Ballen begynte å rulle da jeg tok med gitaren på en mammakveld hjemme hos en venninne. Hun anbefalte en produsent i Måløy, men han var ikke den rette for meg. Derimot kjente han til en i Nashville som han sendte musikken min videre til. Den profesjonelle låtkritikeren Rick Chudacoff hjelper låtskrivere med å polere låter som selges til artister. Han spurte meg om jeg hadde en produsent, og sa at han kunne tenkt seg å være det. I begynnelsen mente han at låtene måtte forandres på, men nå har han gått tilbake på det meste og forstår mer hva jeg driver med og hva jeg vil formidle.
Hvordan gikk det i USA?
Den 15. september dro jeg til Nashville for å legge ned spor med profesjonelle musikere i et stort, flott studio. Jeg hadde sendt ned alt av tekster og musikk på forhånd, og de samlet et team med musikere. Jeg ønsket en enkel produksjon, nedstrippet, for å få frem budskapet mitt. På albumet synger jeg på engelsk, men jeg har tatt med en sang på norsk. Den sier litt om meg og hvor jeg kommer fra. Låtene skal være veldig moderne og unike, sånn at de ikke skal forsvinne blant mengden. De forstår at det jeg vil formidle er det som er viktig for meg, og produksjonen er lagt opp for å fremheve min stemme og mitt budskap. Alt dette er helt nytt for meg, og utrolig spennende!
Dette var min første tur til USA, men jeg fikk ikke sett så mye for det var jobbing fra morgen til kveld. Den ene dagen spilte vi inn 8 låter på 13 timer i studio, og neste dag gjorde vi ferdig fire låter. Musikerne var veldig proffe og holdt høyt nivå, bl.a. samarbeidet jeg med trommisen til Carrie Underwood. Produsenten min hadde kontakter, så vi fikk backstage pass til Grand Ole Opry, og fikk sitte bak musikerne og se showet. Nå er grunnarbeidet ferdig og da gjenstår produksjonen som skal gjøres over Internett. I midten av november skal låtene være klare! Det var en veldig positiv opplevelse å få jobbe med så fantastiske folk.
Det tok lang tid å bli bedre, det var en lang vei ut av det som har vært en tung periode. Men nå er jeg klar for dette! Jeg har en god følelse på at dette kommer til å gå bra. Det er fint å tenke på at jeg kan få dele det jeg har å by på.

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com