Intervjuet - Med Martha `Beia´ Vennesland

Tekst: Terese Berrian
Fastboende nordmenn i Spania får ofte gjester fra gamlelandet på besøk. Da får de sjansen til å vise frem det beste av mat, kultur og severdigheter landet har å by på. Man skulle tro at en gjest som er dårlig til bens ikke kunne få med seg så mye, men da har du ikke møtt Beia fra Vennesla! For en mer energisk og eventyrlysten 78-åringen må man lete lenge etter, denne dama er ung for alderen, det kan man trygt si! Bo i Spania fikk tatt en rask prat med den livvate damen helt på tampen av en innholdsrik åtte dager lang ferietur.
Har du vært mye i utlandet før denne turen?
Nei, så det var på tide! Kun en tur til Berlin i 1975, på landsstevne i turn. Og i fjor var jeg på Island og syns det var så spennende å se vulkaner at jeg fikk lyst til å reise og oppleve mer.
Hvorfor falt valget på Spania?
Venninnen min fortalte at de hadde leilighet der, og hun har ofte invitert meg og vi har snakket om det lenge. Men jeg ville ikke reise alene, og jeg lurte på om jeg kunne klare det pga at jeg har hatt tre operasjoner og har byttet ut hofter og knær. Venninnen min fortalte meg da om de mobilitets-scooterne som kan leies her, og da virket det som noe jeg kunne klare. Det var veldig lurt, så det skal jeg foreslå til en venn som skal hit senere i år.
Langs promenden i Albir kunne jeg overlate scooteren til venninnen min og trene på å gå. Uten den kunne jeg ikke ha gått så mye som jeg gjorde. Så det anbefaler jeg til alle som er dårlige til bens, for du kan komme deg rundt som du vil og få se alt.
Var flyturen behagelig?
Det var bare den femte gangen i livet mitt at jeg har flydd, så det var en opplevelse i seg selv. Faktisk et av høydepunktene, det var så gøy! Selskapet gjorde en feil som faktisk gagnet oss, og vi fikk SAS+ med masse benplass og god mat og drikke.
På flyplassen ble vi hentet av Marianne Tours-bussen og kjørt nesten helt frem til døren til leiligheten til venninnen min. Så alt gikk som smurt.
Du fikk oppleve 17. mai i Alfaz del Pi.
Jeg har jo aldri opplevd nasjonaldagen utenfor hjemmestedet mitt før. Det var et forbausende langt tog, så koselig å se alle barna, og det var fint på festplassen. Så dro vi ned til Albir og “rullet” ut til fyret. Det var noe jeg ville oppleve, for jeg hadde sett det fra stranden. “Der skal me ut!” Jeg ante ikke at det var så langt, men det gikk fint med scooteren! Det var jo så flott utsikt, veldig gøy. Det var en overraskende fin vei ut til fyret, og så vakker og idyllisk. En fin måte å avslutte 17. mai på.
Hvordan var det å feriere i Albir?
Det er en fredelig og koselig by med fin strandpromenade, og jeg shoppet masse der. Jeg forstår godt at den er populær. Jeg syns det er lurt å feriere i en ikke altfor stor by. Det hadde dessuten vært fint å bo der. Det er så mye å se, og mange fine blomster som pynter opp. og hvis man vil bade er stranden nydelig.
En ettermiddag spaserte/rullet vi langs promendaen til fiskemottaket i Altea, der fiskebåtene kommer inn med fangsten i fem-tiden. Flere i familien min driver med fiske, så jeg var nyssgjerrig. Det var overraskende å se så forskrekkende små fisk som fangst, små sardiner og blekkspruter. Men legger man alle kassene til sammen, så var det vel greit for en dagsfangst. Men noen av båtene hadde vel ikke fanget nok til å dekke drivstoff.
En annen dag tok vi bussen til Altea og satt på kafé langs stranden, og drakk cava og spiste tapas. Så tok vi drosje til toppen, for det ble litt bratt for meg. For en opplevelse å se kirkeplassen og de trange gatene i gamlebyen. Og så satte vi oss på den norske restauranten Casa Vital, der eieren var så sjarmerende og vi fikk blå vin!
Hvilke andre steder besøkte dere?
Jeg kjørte bil opp til Guadalest, og gikk på beina helt til topps, gjennom Grevens hus og opp til gravlunden. Jeg må si at det var den mest interessante plassen og turens høydepunkt.
Det var også interessant å se den store byen Benidorm, høyhusene, og tjukt med butikker. De fine strendene var forlokkende, men jeg hadde dessverre ikke med badedrakten min.
Hva syns du spansk mat?
Noe var jo fremmede i smaken, men jeg liker alt, jeg. I Benidorm var vi i Tapas Alley, det var veldig gøy å se. Jeg ante ikke at det var så mange småretter å velge mellom. Det kan godt hende at jeg drar dit igjen.
En ting jeg ville få med meg var bacalao i Spania, for jeg hadde jobbet en sommer med å tørke fisken som ble sendt sørover. Det smakte ikke som jeg hadde forestilt meg, men det var godt.
Vi lagde noe mat hjemme også, og jeg var godt fornøyd med fiskedisken og rekene på Mercadona. Vi var også på markedet i Albir og kjøpte frukt, og spareribsen fra kjøttboden var en favoritt.
Er det mer du ønsker å oppleve i Spania?
Mye! Jeg ville ta bussen til Valencia og Madrid og... Vel, venninnen min bremset for de planene. Hun mente at det var mer enn nok å oppleve her i nærområdet, og jeg er veldig, veldig fornøyd med denne turen. Men det må nok bli en til tur til Spania, og da skal jeg prøve å få med meg flere venninner fra Sørlandet. Neste gang, istedenfor mobilitets-scooter, så vil jeg leie et hoverboard, det så gøy ut!

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com