Gå på oppdagelsesreise i Alfaz og finn byens sjarmerende kjerne.

Tekst og foto: Terese Berrian
Hovedgaten i Alfaz har alt man trenger, som bank, apotek, matbutikk, postkontor, klesbutikker og kafeer. Det er stor aktivitet med mennesker av alle nasjonaliteter som gjør sine ærender og haster videre. Men Alfaz har så mye mer å by på! Følg pittoreske smågater inn til gamlebyen og lev deg inn i spanjolenes by. For det er overraskende hvor spansk Alfaz-sentrum faktisk er. I bakgatene fins det småbutikker og kafeer med sjel der menneskene bak stolt bygger opp byen sin.
Alfaz følger den spanske siestas åpningstider. Fra klokken to til fem på ettermiddag er det bare noen få matbutikker som er åpne, noe som gir byen et søvnig inntrykk på dagtid. Ta heller turen en sen ettermiddag for å oppleve stemningen i gatene, når alfasinere hygger seg sammen på uterestauranter og barer, og det virker som om alle kjenner alle. Den lille parken Parque del Plá like ved drosjeholdeplassen i Calle Murcia, har fine lekeapparater, gressplen og benker under skyggefulle, gamle trær. Her leker store og små barn sammen mens voksne samles på nærliggende kafeer.
I sommer har hele fire nye spisesteder åpnet i gamlebyen, flotte tilskudd som ønskes velkommen. Disse vil konkurrere med allerede etablerte spisesteder, men heldigvis er det mange som benytter Alfaz sitt tilbud istedenfor å dra inn til de større byene.
Kirkeplassen
Hver hele time lyder kirkeklokken over gamlebyen. Kirkeplassen er et godt utgangspunkt for nykommere til å begynne byvandringen. Pinjetreet utenfor kirken San Jose ble plantet i 1786 på torget Plaza Major og har siden vært symbolet på Alfaz' uavhengighet fra baroniet Polop. Byen har i dets ære tatt navnet sitt, del Pi, mens Alfaz er arabisk og betyr fruktbar jord. Mange er glade i å sitte i det gamle, ærverdige treets skygge på torgets kafe. Derfra kan man velge en av smågatene som snirkler seg rundt i gamlebyen, og vandre mellom de tradisjonelle lave bygninger.
Turistkontoret holder til i en gammel barneskole som ligger mellom gatene Les Escoles og Murcia. For tiden stiller turistkontoret ut fotografier og redskaper fra tiden da landsbyboerne fortsatt livnærte seg av landbruk, før turistene gjorde sitt inntog i området på 1960-tallet.
Alfaz har et stort og populært marked som holdes hver fredag fra klokken ni til to, og strekker seg langs hele Avenida de la Constitución med over 200 boder som stiller ut klær, tilbehør, matvarer og mye mer.
Internasjonalt miljø
Det bor mer enn 22 000 innbyggere i Alfaz og over halvparten av dem er utlendinger med over 100 nasjonaliteter representert. De største gruppene er nordmenn, engelskmenn og tyskere. Dette setter sitt preg på byen ved at man kan gjøre seg forstått på engelsk, men kanskje ikke på norsk, som en berømt myte vil ha det til.
Alfaz ønsker at alle innbyggerne skal ta del i byens kulturliv. Det flotte kulturhuset Casa de Cultura benyttes til konserter, utstillinger og festivaler, og også som første stopp og samlingspunkt på 17. mai-feiringen vår som støttes helhjertet av byens ledere. Utenfor kulturhuset finner man bussholdeplassen til 10-bussen som forbinder Altea, Albir, Alfaz og Benidorm. Albir er badebyen som hører til Alfaz, og er et populært sted med vakker rullestensstrand og et enda bredere utvalg av butikker og restuaranter.
Sportsanlegget utenfor sentrum tiltrekker internasjonale idrettsutøvere, og er base for et vidt spekter av idrettsklubber og -tilbud. Her har de alt fra aerobics og zumba, til skatepark og padeltennis, og selvfølgelig fotball, basket, friidrett, og mye mer. Der finner man også et flott basseng med et idyllisk grøntområde, et gratistibud til byens innbyggere.

Så ta turen til Alfaz og finn ut hvorfor så mange innflyttere har lagt sin elsk på den lille byen!

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com