Fjellandsbyen Benifato

Tekst og foto: Terese Berrian
Benifato ligger i den kjente Guadalest-dalen, sammen med de andre fjellbyene Guadalest, Benimantell, Beniardà, Abdet og Confrides. Dalen er omkranset av Aitana, Serrella og Aixortá-fjellene, og Guadalest-elven sørger for frodig landskap og gode forhold for landbruk.

Guadalest er selvfølgelig den mest kjente byen, men som en av Spanias mest populære turistattraksjoner, kan det bli veldig trangt om plassen der. Så et besøk hos en av de mindre kjente fjellbyene kan by på en helt annen opplevelse.
Benifato er en av byene med ekstremt trange gater som man som regel kjører gjennom på vei til noe annet. Den gamle hovedveien CV-70 krysser byen, og det står oppstilt hjemmesnekrede skilt med piler som peker i hver sin retning mot Benidorm og Alcoy. Det bor nærmere to hundre mennesker i byen som livnærer seg på dyrking av mandler og olivener. Få turister vandrer rundt i de smale og bratte gatene i den velholdte gamlebyen.

San Miguel-kirken ligger midt i byen, mens skolen, idrettsplassen og lekeplassen fins på byens høyeste punkt. Dette er en autentisk, meget søvnig spansk landsby med noen gode restauranter lett tilgjengelig langs veien, som er populære blant turgåere som avslutning på en fin dag i fjellet.

For å virkelig oppdage hva en landsby har å by på bør man avlegge en tur når det er fiesta. Da stiller hele landsbyen opp og lager fest, folk fra nabobyene strømmer til for å være med på moroa, og selvfølgelig kommer turister for å få et innblikk i ekte spansk kultur. Benifato har to fiestaer om sommeren og en på høsten.
Festes San Pere holdes den første helgen i juli, og er en gatefest først og fremst for ungdommen.
Den siste helgen i august holdes Festes de San Miguel, med høytidsmesse og prosesjon til ære for byens skytshelgen.
Under Fira de San Miguel den siste helgen i september skal skytshelgen også feires med utstillinger, underholdning og smaksprøver. Det blir konserter, gateopptredener, falkejakt-oppvisninger, mens lokal mat, kunst og håndverk presenteres for tilreisende.

Sierra Aitana og fotturer i fjellet
Sierra de Aitana er Costa Blancas høyeste fjell og har mange godt merkede turstier. For å finne et sted å parkere følger man skiltet fra sentrum av Benifato mot rekreasjonsområdet Font de Partegat på den nordlige skråningen av Aitana. Her er det en vannkilde med frisk fjellvann, piknikbord og flere grillplasser, omringet av dramatiske fjellsider og skjønn natur. Der er det også et kart med oversikt over flere av turene man kan ta. Fra en lett rundtur blant mandeltrær som små barn kan være med på, til den mer krevende turen på fire timer, Fat Man's Agony (Pas de Rabosa), der man må suge inn en eventuell ølmage for å passere fjellsprekken.
Det er flotte fjellformasjoner på alle kanter, og en av de mest iøynefallende er Castell-fjellet. På toppen ligger ruinene til en gammel maurisk borg, Castillo de Aljofra. Det er en lett tur som passer for alle, men den siste stigningen opp til borgen er veldig bratt, så pass ekstra godt på hvor du trår. Belønningen er fabelaktig utsikt og interessante ruiner som ikke er gjort om til turistfelle.

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com