Finestrat - Fjellandsbyen med egen strand

Tekst og foto: Terese Berrian
Et stort metallnett sikrer grunnen under de ytterste byhusene mot ras, for fjellandsbyen nærmest renner over kanten der den klamrer seg fast til fjellsiden.
Det er et imponerende syn når man kommer kjørende opp den svingete veien fra N-332-avkjørelsen.
Rett nedenfor sentrum fins det en parkeringsplass som er et flott utgangspunkt for å utforske byen. Følg stien oppover gjennom parken Font de Carré, med en bekk, små broer, busker og kaktusplanter.
Derfra er det enkelt å finne frem til flere små torg med fontener og fargerrike byhus.
Finestrat har beholdt av en del av den gammeldagse sjarmen, og de eldre innbyggerne nyter den typiske, avslappede, spanske tilværelsen. Innbyggerne får kjøpt de vanligste dagligvarene i sentrum, ellers drar de ned til Carrefour for storhandelen.
Praten går på valensiansk blant de eldre som samles på klappstoler i gatene, og spanske barn står utenfor leiligheter og roper på at lekekameratene skal komme ut.
Byens skjønnheten kan måle seg med kystbyen Alteas, og har som pluss at det er langt færre turister som finner veien opp til fjellandsbyen. Kunstnere har for lengst oppdaget byens særegne lys og stemning, og ikke minst stillhet. For når det er siesta, er det få i gatene, og man føler trangen til å liste seg like utenfor gamlebyen, til Avenida Benidorm der en rekke restauranter betjener sultne gjester og praten sitter løst.

Barn vil syns at Finestrats gamleby er spennende å utforske. Den gamle byporten er lav under taket og trang, akkurat stor nok til en mann og hans esel. På den andre siden trer man ut i verden som har stått stille i hundrevis av år, med små, fargerike hus, trange gater, og potteplanter utenfor dører og oppover husvegger. Gatene leder opp til byens høyeste punkt, Castell, der det lille kapellet Santísimo Cristo del Remedio er omringet av en vakkert anlagt park.
Som navnet antyder er det bygget oppå ruinene til et gammelt maurisk slott. Der kan man hvile seg på skyggefulle benker under frodige trær, og ta bilder fra utsiktsposten av fjellene og Finestrat-stranden i det fjerne.

Shopping
Det store varehusområdet langs nasjonalveien N-332 er faktisk Finestrats største trekkplaster. Kommunen legger til rette for etablering av store handelskjeder som skaper arbeidsplasser der Finestrats innbyggere prioriteres, og stadig flere varehus popper opp. Mest populære er shoppingsenteret La Marina og supermarkedet Carrefour.
Nylig åpnet El Cortes Ingles et utsalg øverst i shoppingområdet, og i begynnelsen av desember var det Leroy Merlin som åpnet et stort varehus som tilbyr alt innen byggevarer, trelast og interiør. I tillegg finnes det flere restauranter og hurtigmatkjeder, bowlingbane og kino, som gjør dette til et gjennomført og populært tilbud for både fastboende og turister.
Flere moderne boligområder har etablert seg i høyden bak shoppinganlegget i Finestrat, og kan by på fantastisk utsikt, nærhet til fjell og strand, og selvfølgelig alt av butikker og spisesteder.

La Cala
Fjellandsbyen har faktisk sin egen strandlinje som ligger fem kilometer unna byen, klemt inn mellom strendene i Benidorm og Villajoyosa. Denne stranden ble gitt til Finestrat som takk for at byen hjalp til med å beskytte kysten fra sjørøvere på 1600- og 1700-tallet.
Den langgrunne sandstranden er en hestesko-formet bukt på 300 meter, med lekeplasser og et godt restauranttilbud, pluss bussforbindelse til Benidorm og La Marina-shoppingområdet. Det er et populært feriested blant småbarnsfamilier som ønsker tilgang til alle Benidorms tilbud, samtidig som de kan trekke seg tilbake til et oversiktelig, rent og stille sted.
Det er også et flott utgangspunkt når man vil at hele familien skal være aktiv på ferie. Gåturen langs kysten mellom Finestrat og Villajoyosa passer for alle aldre og byr på nydelig utsikt over havet.

Kilden ved foten av Puig Campana
Vannet fra kjøkkenkranen brukes som oftest ikke til drikkevann i Spania. Derfor liker spanjoler å ta med seg plastdunker og fylle dem med deilig,frisk fjellvann ved naturlige kilder. Det er en miljøvennlig og sunn tradisjon, og helt gratis.
Kilden Fonts de Moli i Finestrat er kjent for å ha vannet med best smak. Den finner man utenfor byen, like nedenfor den store parkeringsplassen ved foten av Puig Campana. Fjellet med hakk i siden ruver over byen og er Valencias tredje høyeste topp på 1410 meter over havet. Kart over de mange klatrerutene og turstiene i området kan fåes på turistkontoret. Det er to stier med utgangspunkt fra kilden som fører opp til toppen, og begge er krevende. Så da passer det å fylle vannflaskene med rent fjellvann som stammer fra fjellet man skal bestige.

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com