Ferskvann direkte fra fjellet

Tekst: Klaus Wittrup
Ferskvann direkte fra fjellet er nå det beste. Som mange av dere nok vet, så har det i lang, lang tid vært mangel på nedbør her i vårt område. Det lille regnet som tross alt har kommet, er slett ikke nok til å vanne vår praktfulle natur. Derfor har vi kunnet lese mange ganger at mengden av vann er kritisk lav mange steder. For eksempel er det mange kommuner som kjøper vann fra nabokommunene fordi reservoarene rundt omkring er på et kritisk nivå. Også de fossefallene og barranco’ene som mange av oss har hatt glede av tidligere, holder på å tørke ut. Bl.a. innsjøene i Abdet ( Barranc de Mela ) og det “gjemte” fossefallet/barranco’en L’Estret de les Penyes i Bolulla, er mer eller mindre tørrlagte.
Vi satte oss et mål, vi ville på jakt etter fossefall og innsjøer for å undersøke om det ikke fortsatt er mulig å bade i uberørt, deilig ferskvann som kommer direkte ut fra fjellet og Moder Jord. Vi hadde hørt om et område som heter Barranc L’Encantada, som ligger ovenfor enden av Vall De Gallinera.
Vår første tur: Vi kjørte til Pego og fortsatte opp mot Vall de Gallinera. Oppe på toppen er det et skilt som viser til høyre mot Planes 5 km. Cirka 1.5 km ned veien er det et skilt som viser til høyre med Paratge natural, barranc de L’Ecantà, ta den og kjør ca 1 km mer. Der er innsjøen og et lite fossefall rett til høyre. Der starter turen, det er bare å parkere bilen inn til kanten. Man kan velge å ta en dukkert allerede her. Deretter så går man litt ned veien og tar første sti til venstre. Heretter er det flere muligheter for å komme ned til det deilige, ferske fjellvannet. Turen ender med en vakker utsikt ut over Planes-dalen og med utsikten ut til Embalse de beniarrès – et kjempestort vannreservoar, og utsikt ut mot Alcoy.
Man følger samme sti tilbake, heldigvis med enda en mulighet for å komme seg ned og bade og bli avkjølt i det friske vannet. Lengden på turen er overkommelig, nemlig ca. 7 km. Så alle kan være med og man kan evt spise sin lunsj ved innsjøen hvor bilen er parkert , før eller etter en frisk badetur.
Deilig å oppdage at vannet stadig ” fosser” til glede og beundring!
Følg med videre i neste måneds Bo I Spania, for da har vi vært på tur til L’Orxa og Riu Serpis, for å finne enda mer friskt vann.
Jeg heter Klaus Wittrup, og er «vannmann», og har nå bodd i Spania i 7 år. For noen år side var jeg så heldig å få en fantastisk mulighet. Det var muligheten til å tilby folk rent og sunt drikkevann direkte fra springen, og også rent vann i dusjen. Det vil si vann fri for klor, bakterier, tungmetaller mm. Jeg ser det som min oppgave å informere så mange som mulig om hvor enkelt, lett, og rimelig det er å unngå den skadelige kloren, og dermed få være i kontakt med rent og deilig vann.
Derfor kommer jeg også gjerne ut til mindre forsamlinger og holder et lite foredrag/innlegg om vann generelt, og forteller om hvilke muligheter som finnes for å få tilgang på rent og sunt vann.
Jeg har virksomhetsområde på hele Costa Blanca Nord, fra Villajoyosa til Denia.
I løpet av 2016 vil jeg skrive artikler for magasinet Bo i Spania som omhandler vann, så følg med!

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com