Callosa d'En Sarría

Tekst: Terese Berrian
Foto: Olaf Speier 123rf.com
Foto: Olaf Speier 123rf.com
Landsbyen Callosa d'en Sarria ligger i en fruktbar dal mellom Guadalest- og Algar-elvene. Byens opprinnelse kan spores tilbake til en gammel arabisk gård som ble gitt til admiral Bernat de Sarria da de kristne gjenerobret området i 1290. I Callosas gamleby kan man se rester av byens historiske arv. En gammel bymur ble brukt til å bygge husvegger, og man kan fortsatt spasere gjennom en av byportene, El Portal.
Det viktigste monumentet i byen er den katolske kirken Iglesia Archiprestal de San Juan Bautista, som ble bygget på 1700-tallet.
Det gamle vaskehuset (El Poador) består av et langt vanntrau som ble bygget i 1786 av rådhuset. Det fantes 12 helletuter og hadde plass til over 70 mennesker, der kvinnene kom hver dag for å vaske klær og hente vann til husholdningen. I 1910 ble det dekket med tak. I dag er det restaurert og er en av byens mest attraktive plasser.


Nisperos
Callosa d'en Sarria er kjent for sine nisperos, og er Spanias største produsent av den lille guloransje frukten. Nisperos kommer opprinnelig fra Asia, og ble importert av sjømenn til østkysten av Spania. I Callosa fant man det perfekte, milde klimaet for frukten, og ypperlig vannkvalitet. Nisperosen fra Callosa d'en Sarria ble tildelt en beskyttet opprinnelsesbetegnelse i 1992.
På vei til Callosa ser man store åkre dekket av svære duk. Disse beskytter nisperosfrukt fra vind, fordi treets skarpe blader kan skade den modne frukten. Nisperos håndplukkes i april og mai. Frukten får lett stygge merker, derfor importeres den i liten grad til utlandet.
Foto: Olaf Speier 123rf.com


Les Fonts de L'Algar og Dinoparken
Foto: Richard Davies 123rf.com
Fossefallet på 15 meter er Callosas største turistmagnet og mest kjente landemerket. Området ligger 3 km fra bykjernen i en pittoresk naturpark som er tilrettelagt for turister. Man kan følge stien langs elven Algar (som betyr 'hule' på arabisk) der vannet strømmer kaldt og krystallklart. Flere steder langs stien finner man naturlige bassenger der man kan ta seg en dukkert, og flere kilder som sies å være helsebringende. Om sommeren må man regne med at det er stappfullt med folk som kommer for å avkjøle seg i fjellvann. Det er et piknikområde med plass til 200 besøkende, og ellers fins det flere restauranter ved parkens inngang.

Fortsett å kjøre på veien forbi Fonts de L'Algar, så vil du komme til DinoPark. Den ble etablert i den gamle kaktusparken i 2013, og er en lærerik og underholdende park som vil glede barna med de store naturtro dinosaurfigurene.


Foto: Creative Commons - Relleu
El Fort de Bernia
Callosa d'en Sarria omkranses av spektakulære fjell. Det er veldig populært å gå fotturer på Sierra Bernia med flott utsikt til kysten og mot Sierra Aitana og Xorta. Langs stien ligger rester etter El Fort de Bernia, bygget i 1562 av den kongelige ingeniøren Giovanni Battista Antonelli for å beskytte Levante-kysten mot sjørøvere. Det ble snart åpenbart at fortet lå for langt unna kysten til å gi effektiv beskyttelse, så det ble revet ned i 1612. Men fortsatt står murvegger, bueganger, vollgrav, og bastionen. En historisk boltreplass venter blant naturskjønne omgivelser!
Foto: Creative Commons - Relleu


Foto: Richard Davies 123rf.com

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com