Benidorm - sol, skyskrapere og strender

Tekst og foto: Terese Berrian
Benidorm utviklet seg ved å bre seg oppover istedenfor utover. Byplanen fra 1956 fastslo at det var lov å bygge i høyden, og søken etter den beste havutsikten bidro til at byen fikk en av Europas største konsentrasjoner av skyskrapere. Det har gjort at Sierra Helado har kunnet bestå urørt som naturpark, og at de små omkringliggende byene har unngått å bli slukt av den populære turistbyen, og heller beholdt sine bygrenser og den fine naturen rundt.
Vil du oppleve panoramautsikt fra toppen av en skyskraper, kan du ta den utvendige heisen til Hotel Madeiro Centro ved La Plaza Triangular opp til loungebaren i 45. etasje. Heisen er åpen for alle etter klokken fem hver ettermiddag.

Levante-stranden på 2 km er mest populær blant nordeuropeiske turister som kommer for å nyte sol, sand og sjø. Om sommeren myldrer det av folk, og spisestedene og barene langs promenaden har gode tider. På dagtid er det veldig familievennlig, og på kvelden holdes det show og underholdning for voksne. Når barna går lei av stranden, fins det bl.a. minigolf, bowling, arkardehall, tivoli, og 5-D kino i nærheten. Nær midten av stranden er satt opp et strandbibliotek rett på sanden, med bøker og blader på flere språk, der det er helt gratis å låne med seg lesestoff.
Den tre kilometer lange Poniente-stranden, eller “gamlestranden”, er populær blant spanske turister. Det er merkbart mer plass mellom håndklene enn på Levante, særlig jo lengre sør man går. Den flotte, moderne promenaden er designet av arkitekten Carlos Ferrater for å ligne på klipper og bølger. Her finner man en helt annen stemning der man rusler i skyggen av trær, med full utsikt mot stranden og en langstrakt park med leke- og treningsapparater, Parque de Elche. De hvite duene som holder til ved fontenen i starten av parken er et velkjent bildemotiv fra Benidorm. Byens eldste innbyggere møtes her og tar med seg kaffekopper for å sitte i skyggen og se på bølgene. Poniente-stranden er tilrettelagt for handikappede, med rullstolvennlig sti ned til vannet, og flere flytestoler som gjør havets gleder tilgjengelige for alle.
Klarer man ikke å velge mellom de to store strendene, fins det enda en strand som mange ikke er klar over. Den bittelille Mal Pas-stranden på 120 meter er klemt mellom Punta Confali-klippen og båthavnen på Poniente-siden. Det er en idyllisk liten bukt med egen badevakt og et oversiktelig, barnevennlig område, lett tilgjengelig fra gågaten.

I den flotte gamlebyen finner man gågaten Calle Santo Domingo, bedre kjent som Tapas Alley. Matglade mennesker trenger ikke å nøye seg med ett utested og én meny, men kan bruke en hel kveld på å smake seg gjennom tapasbarene som er samlet i en og samme gate. Velg en enkel liten rett på den første baren som fanger din oppmerksomhet, og så kan man gå videre til neste bar og gjenta.
Derfra fører snirklede gater opp til byens vakreste plass og kirken San Jaime, et neoklassisk bygg fra 1700-tallet, på bakketoppen Punta Confali. Her lå det et fort som voktet mot algeriske pirater på 1400-1500-tallet. Nå er kirken omringet av kafeer på den solrike plassen som går under navnet Middelhavets balkong, en vakker og selfie-populær utsiktspost.
Benidorm kan også skilte med en stor og flott park midt i byen, Parque de L'Aiguera. Det er en gresspark der man kan slenge seg ned og nyte stillheten, med flotte marmor traseer i neoklassisk stil, og to amfiteatere som brukes til show og eventementer. Inngangen til parken huser et stort undergrunns-parkeringshus, og over den ligger rådhuset, designet som en horisontal skyskraper som en fin portal til byens grønne lunge.

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com