Altea

Tekst og foto: Terese Berrian
Man kan lure på hvordan Altea har klart å beholde sin sjarm og lune atmosfære midt oppi turiststrømmen som inntar byen hver sommer. Det må være fordi byens autensitet lyser gjennom, og det at byens kremmere ikke trenger glorete skilt eller billige triks for å lokke til seg besøkende.

Alteas skjønnhet er kjent langt utenfor landets grenser. Byens spesielle lys har tiltrukket kunstneriske sjeler siden 60-tallet, som finner inspirasjon og stiller ut sine verk i byens mange kunstgallerier. Selv turistbutikkene holder høy stil med vakker innredning og kvalitetsprodukter som håndverk, klær, smykker og suvenirer til salgs.
Gamlebyens smågater er belagt med runde stener hentet fra stranden. De mange trappene opp den bratte bakken kan være utfordrende å gå, men turen er virkelig verdt det. Spanias kyst ble plyndret av sjørøvere på 1600-tallet, så kystbyene måtte forsvare seg. I Altea ble byen beskyttet med bymur reist i 1617, som står den dag i dag.
Gå gjennom hovedporten Portal Vell og følg Calle Mayor opp til det fremste symbolet på Altea, kirken med de blå kuplene på byens høyeste punkt.

La Iglesia de Nuestra Señora del Consuelo er bygget oppå ruinene etter en kirke fra 1600-tallet (som erstattet en revet moské), og sto ferdig i 1910.
Kirkeplassen Plaza de la Iglesia er omkranset av restauranter som blir godt besøkt av turister. En av de flotteste utsiktspostene finner man også her, 100 meter over havet. Ved Mirador Cronistas de España skuer man ut over bukten og helt bort til Benidorm.
Utforsker man gamlebyens kjerne finner man et vell av gode spisesteder. Mange har flott utsikt fra takterrasser eller utsiktsposter, over Middelhavet og Sierra de Bernia-fjellkjeden som rammer inn byen.
Den travle hovedveien N-332 deler Altea på langs, og her ligger den kjente handlegaten med eksklusive butikker innen klesmote og interiør.
I gaten ovenfor finner man rådhuset og turistinfoen på Plaza del Ayuntamiento, der lokalbefolkningen inntar kaffen sin og gjør unna handelen i hovedgaten. Til jul blir det arrangert et håndverksmarked på plazaen med festlige aktiviter for barna. På de andre siden av hovedveien går man ned til byens andre store turistmagnet, strandpromenaden. I år kunne Altea endelig presentere sin nye bystrand til en pris på 4,6 millioner euro. Fortsatt gjenstår det arbeid før den er helt ferdig, men nå fremstår den som en skinnende hvit stenstrand, verdig den vakre byen i bakgrunnen, og gjør byen enda mer komplett for turister.

På promenaden er det en imponerende lang rekke med restauranter og kafeer som alle byr på fabelaktig utsikt og som serverer mat fra alle verdenshjørner. En veldig populær aktivitet er å spasere langs promenaden mellom Albir og Altea. Ved havnen i Altea kan man se på båtene som ligger til kai, og her kan barna fiske krabber hvis man husker å ta med agn og snøre. Barn vil også like å utforske Algar-elven på nordsiden av byen der det er fine stier for turgåere, med masse spennende dyreliv å se. Husk brødsmuler til endene og de mange eksotiske fuglene som skjuler seg blant det høye sivet. Alteas kyststripe er på hele 8 km og fortsetter på den andre siden av elvemunningen. Den deler seg inn i flere forskjellige småstrender der man kan prøve alt innen vannsport, leie båter og nyte maten på små chiringuitoer. Det er også en nudiststrand i en bukt der innsynet er naturlig avskjermet av klipper.

Alteas markedsdag er tirsdag, men merk at markedet er delt i to. For å finne klær, smykker, vesker og duppeditter, går man på det største markedet ved Algar-elven på utkanten av byen, nærmere bestemt bak idrettsanlegget i Cami de l'Algar. Er det grønnsaker, frukt og blomster man er ute etter, finner man det i Calle Filarmónica, en sidegate nær rådhuset i sentrum av byen. Det er gode bussforbindelser til Altea med buss nr 10 fra Albir, Alfaz og Benidorm, og El Tren (toget) stanser innom Altea på vei til Denia.

Kommentarer

Finn flere eiendommer på boispania.com